Fortids-Universer

 

 

 

Sagnlandet Lejres første huse blev bygget i 1964. De var fra jernalderen og blev opført omkring en åben plads med omliggende hegn, agre og enge. Nøjagtig som det kunne have været i for 2000 år siden.

 

 

Vore arbejdende værksteder var med helt fra begyndelsen, og håndværkere i Dragtværkstedet, Potteriet, Smedjen og træværkstedet deltog i arbejdet.

 

 

Formålet var dengang som nu at skabe ny viden om Danmarks fortid.

 

 

Det var tale om pionérarbejde, og der måtte gøres mange erfaringer  og tages mange faglige diskussioner, før den eksperimentelle arkæologi blev anerkendt som relevant faglig metode til at få bedre forståelse for fortiden.

 

 

Formidlingen har altid været væsentligt på Sagnlandet Lejre, og begrebet "historisk værkstedsundervisning" har sin rod her. Læring gennem egne erfaringer er i centrum. Derfor kan alle vore gæster - ikke kun skolebørn - selv prøve kræfter med nogle af vore forfædres gøremål.

 

 

Gennem årene er andre perioder af Danmarks historie blevet genstand for vort arbejde. Derfor kan man i dag tage på en tidsrejse fra stenalderens jægere og samlere, til jernalderens bønder, videre til vikingetidens handlende og ende hos 1800-tallets husmænd.

 

 

Særlige Vennelaug er knyttet til de enkelte områder med formålet til at understøtte aktiviteter og vedliholdelse.