Oldtidsgourmét

 

 

 

I Sagnlandet Lejre kan I møde fortidens gastronomiske univers, som førhen var ved at gå i glemmebogen, men nu igen har vundet indpas i gastronomiens verden takket være de unikke smagsindtryk og de gode råvarer.

 

 

Vi udbyder tre gastronomiske tidsuniverser med hvert deres særpræg og smagsindtryk. I deltager selv i tilberedningen og lærer dermed en masse om fortidens metoder og råvarer, og vi trækker paralleller til det moderne nordiske køkken så I kommer hjem med ny viden og inspiration.

 

 

Sagnlandets instruktører står klar med hjælp og vejledning, så I kan servere den færdige mad ved buffeten. Hvis der er tid tilovers, finder vi gerne en lille aktivitet eller quiz frem, så I bliver helt fortrolige med fortidens liv og dagligdag.

 

 

Som hovedregel tilberedes og spises maden i de respektive miljøer enten udendørs eller indendørs, hvis vejrguderne ikke er med os. Er I særligt mange, kan vi skaffe et telt til arrangementet.

 

 

 

Oldtid (sten- og jernalder)

 

 

Gør de nordiske mesterkokke kunsten efter og kom med ud i naturens spisekammer. Stift bekendtskab med oldtidens naturlige råvarer og tilberedningsmetoder. Vær med til at skabe en særdeles velsmagende buffet, hvis ingredienser og smagsnuancer er blevet genopdaget af de dygtige kokke i moderne nordisk gastronomi.

 

 

Arrangementet foregår som for 2000 år siden i jernalderlandsbyen Lethra, og menuerne tilpasses efter årstiden samt arrangementets længde og deltagerantal. I vil komme til at slå ild, hugge brænde, fyre op i ovnene, på ildsteder eller i stegegruber. I skal samle vildtvoksende urter og kødet skal gøres klar til grill eller ovn. Der skal bages, kærnes smør, piskes flødeskum, snittes, hakkes og meget mere. Se de detaljerede beskrivelser herunder:

 

 

Oldtidsgourmet 4 eller 6 timer

 

 

 

Vikingetid

 

 

Vikingetidens spise var en konge værdig. Velsmagende gryderetter, sødmefyldte desserter og lune jordovnsbagte brød. Mærk stemningen når gryderne simrer over bål, og duften fra de gode råvarer breder sig i vikingelejren. Nyd de lækre måltider, der gav energi til dette sagnomspundne folkefærd, som både skabte frygt og fascination i selv fjerne afkroge af verden.

 

 

Arrangementet foregår på vikingernes markedsplads, Ravnebjerg, fra året 920 e.kr. Vikingerne tager imod og hvirvler jer ind i deres univers fuldt af mystik, stolthed og traditioner og giver jer et sjældent kig ind i vikingernes samfund og dagligdag. Også her vil I blive sat i sving med forberedelser under kyndig vejledning, ligesom menuen bliver tilpasset årstid og antallet af deltagere. Se menuerne nedenfor.

 

 

Vikingegourmet 4 eller 6 timer

 

 

 

1800-tallet

 

 

Vær sammen om at tilberede en lækker landbomenu og oplev ægte gammel dansk kultur.

 

 

I gamle dage kunne man rigtig holde gilde. Humøret var højt, når man fejrede højtider eller veloverståede arbejdsopgaver og det samme er gældende for dette lystige landbogilde.

 

 

Arrangementet finder sted i vores stemningsfyldte og idylliske 1800-talsmiljø Krikkebjerghuse, hvor landbokonen Sørine tager imod og sætter jer ind i landbolivets glæder og udfordringer.  I vil her gå i jeres tiptipoldeforældres fodspor og komme tættere på deres liv og dagligdag. Der er dømt hygge og traditionel smagfuld mad fra de danske egne i de lune landbostuer, når Sørine åbner sit gæstfrie og hjertevarme hjem for sine gæster.

 

 

Landbogourmét 4 eller 6 timer