Opskifter og andet, du selv kan prøve hjemme

Sagnlandets Honningkagehjerter

 

 

Historien bag kagen:

 

 

I 1800-årene var honningkager en særlig delikatesse, der primært hang sammen med fx markeder og højtiderne, - og dermed også hørte til julen.

 

 

De allerførste juletræer fra midten af 1800-årene, havde bl.a. honningkagemænd med chokoladeovertræk og sukker glasur på.

 

 
Ideen med at sætte glansbilleder på honningkager stammer fra midten af 1800-årene. Motivet var især julemænd, engle og nisser.

 

 

kilde: Historie On-line

 

 

Opskrift:

 

 


Til 25 hjerter:

 

 

Ingredienser:

 

  • 150 g økologisk blomsterhonning
  • 150 g brun farin
  • 125 g økologisk smør
  • revet skal fra en stor usprøjtet økologisk citron
  • 2 store økologiske æg
  • 1 tsk hjortetaksalt
  • 1,5 tsk stødte nelliker (stød evt. selv hele nelliker for meget mere smag)
  • 500 g økologisk hvedemel

 

 

Sukkerglasur

 

 

  • flormelis
  • frugteddike
  • frugtsaft
  • vand

 

 

Sådan gør du:

 

 

Smelt farin, smør og honning over svag varme. Rør i sukkerblandingen til det hele er en ensartet masse og afkøl derefter massen til lunkent.

 

 

Pisk æggene let sammen og rør dem i sukkerblandingen sammen med citronskal, nelliker og hjortetaksalt.

 

 

Rør også melet i og bland det godt.

 

 

Ælt dejen sammen til en fast men klæbrig masse. Lad blandingen hvile på køl i mindst 3 timer eller natten over i køleskabet.

 

 

Rul dejen ud på en melet bordplade med en melet kagerulle til omtrent 1/2 cm tykkelse.

 

 

Stik så kagerne ud med en stor hjerteform eller anden sjov form, som kagekoner og mænd, men vælg ikke for lille en form da dejen hæver godt op.
Kagerne lægges på en bageplade med bagepapir og bages på næstnederste rille i en forvarmet varmluftsovn ved 180 g i ca. 8 min. hvis kagerne skal bruges til at spise.

 

 

Er kagerne blot til pynt til at hænge op i en sløjfe, så bag dem i 10 -12 min og lav forinden et godt stort hul til ophænget.

 

 

Når kagerne er bagt afkøles de på rist, da de afgiver megen fugt når de køler.

 

 

Når de er helt afkølede kan de pyntes med sukkerglasur i sprøjtepose (evt. bare en frysepose med et lille hul i det ene hjørne). Alternativt kan kagerne dyppes i chokolade overtræk i vandbad og pyntes med glasur eller glasbilleder.

 

 

Sukkerglasuren blandes af flormelis og et par dråber frugteddike, der hjælper glasuren til at stivne. Glasuren røres endvidere op med vand for hvid glasur eller ufortyndet frugtsaft for lyserød glasur.

 

 

God Bagelyst og velbekomme!


 

 

 

I linkene herunder finder du materiale udarbejdet for tidligere afviklede arrangementer.

 

  

Det er lettilgængelige forklaringer og vejledninger til tilberedning af mad, bygning af ovne, fremstilling af redskaber mm., som man kan kaste sig ud. Det være sig derhjemme, i skolen, i børnehaven, sammen med spejderne eller... ?