Temadage

Stenalderjægeren kunne bære sit liv på ryggen

Parcelhus og ligusterhæk lå ikke i kortene for Danmarks første beboere, der måtte lære at trives i en verden, hvor evnen til at være mobil kunne betyde forskellen på en tom og en fuld mave. Hvordan de klarede den udfordring, fortæller arkæolog Laurent Mazet om den 29. september, når han inviterer på rundtur i stenaldermiljøet i Sagnlandet Lejre.

  

Dagens dont er forbi, pligterne klaret og mailboksen på arbejdet tømt. Det er fyraften og tid til at komme hjem. For uanset om ’hjem’ er den studerendes udlejningshummer eller murermesterens villa med plads til både vuf og volvo, er det at have et fast hjem en selvfølge for de fleste nutidsdanskere. Men der var engang, hvor danskerne hverken havde lejlighed eller villa. De første mennesker, der kom til Danmark i slutningen af sidste istid, ejede ikke mere jordisk gods end de kunne slæbe.

 

Jægerstenalderens mennesker var ikke fastboende, men flyttede rundt i landskabet alt efter hvor ressourcerne var. Derfor kunne det ikke betale sig for dem at investere tid og energi i at opbygge noget, som de ville blive nød til at forlade inden for kort tid.

 

De første jægere der satte fod på det stykke land vi i dag kalder Danmark, ankom til et råt og åbent landskab, der stadig var præget af istiden og hvor de dyr, der var flest af, var rensdyr. Rensdyr vandrer gennem landskabet året rundt for at finde nok at spise. De går mod nord om sommeren og mod syd om vinteren. Så hvis menneskerne ville være mætte, måtte de følge rensdyrene.

 

De første jægere var nødt til at være mobile og følge med byttet på dets vandringer. Som andre nomadefolk, også i nutiden, har de boet i telte, som de hurtigt kunne pille ned, hurtigt kunne bygge op, og som ikke har været tungere end de kunne bære dem på ryggen. På Sagnlandets stenalderfelt har vi bygget vores eget bedste bud på de første danskeres flytbare boligform på et sted som er som beregnet til sådan en bolig og måske også har givet plads til den dengang.

 

Hvordan det ser ud, og om det ville kunne holde frosten og vinden for døren i datidens kolde vintre, kan man undersøge den 29. september, når Laurent Mazet inviterer på travetur og tidsrejse gennem stenaldermiljøet i Sagnlandet lejre, og fortæller om Danmarks første beboere.

Praktiske informationer

  • Tur varer ca. 2 timer.
  • Mødested Sagnlandets Lejres Parkeringsplads Slangealleen 2, 4320 Lejre.
  • Turpris: Voksne 65 kr. Børn (3-11 år) 45 kr. Der skal betales kontant, da Sagnlandets Butik ikke er åben denne weekend.
  • Bemærk sæsonpas giver ikke gratis adgang til de guidede temature ligesom Sagnlandets øvrige aktiviteter ikke er åbne.

Sagnlandets Temadage

De seneste år har Sagnlandet Lejre gennemgået en større udvikling i takt med at samfundet omkring os er i hastig forandring. Det gamle navn ”Lejre Forsøgscenter” er udskiftet, en royal protektor er kommet til, der er opbygget ny bestyrelse og i landskabet er nye typer bygninger vokset frem, mens nye spændende projekter er i støbeskeen. Blandt mange andre nyskabelser og nye muligheder for publikums-oplevelser er også Sagnlandets Temadage kommet til.

 

Sagnlandet Lejre arrangerer temadage i løbet af året, både indenfor og udenfor sæsonen. Fælles for dem er, at de giver mulighed for at komme med bag kulisserne, det være sig Sagnlandets, Landskabets, Vejrets eller Historiens og få forståelse for de dybere sammenhænge. '