VENNELAUG

Frivilligt hjælpearbejde organiseres via vennelaugene

 

Har man lyst til at give en praktisk hånd med er Jernalderlauget, Vikingelauget, Landbolauget,  Smedelauget, Harpestrengs Havelaug eller "Hjælpearbejde generelt" (populært kaldet Daglejerlauget) en mulighed. Sidstnævnte dækker det hele og giver også mulighed for at assistere ved store arrangementer som den årlige Fortællefestival – Danmarks største – i Pinsen.

Man tilmelder sig laugene gennem udfyldelse af indmeldelsesskemaet. Næste gang laugene mødes vil du blive orienteret om tid og sted. Så kan du se om det er noget for dig. Det koster ikke noget at være medlem af et laug, og man kan sagtens tilmelde sig flere.

Det er et glimrende socialt netværk med mennesker der er historisk interesserede og en god chance for selv at lære mere eller evt. lære fra sig.

Her er brug for alle, så tøv ikke med at melde dig ind.

 

Hvad består hjælpearbejdet i?

 

Mange ting! Her er et udpluk af aktiviteter, der kan give en ide om de mange oplevelser og muligheder:

 

 

  • Indsamling af vilde planter og urter til oldtidsmadlavning.
  • Landbolauget hjæper med vedligeholdelse og reparation af Landbohusene og haverne samt reparation af tøj m.v.
  • Fingernemme kan yde en værdifuld hjælp ved reparation af oldtidsdragter og sko i Jernalderlandsbyen eller ved håndsyning af fine børnedragter og strikning af stunthoser til skolebørnene i Landbohusene.
  • Lækkersultne kan deltage i et æblegilde primo oktober. Her plukker vi æbler der skal tørres til Jernalderens vinterforråd, mens personalet fortæller om æblets historie. Dagen afsluttes selvfølgelig med æbleflæsk og æblekage.

 

Medlemsbladet ASK informerer løbende om aktiviteter, datoer og tilmeldingsfrister.

 

 

Landbolauget i Krikkebjerghusene

 

holder til i Landbohusene fra 1860. Landbolauget hjæper med vedligeholdelse og reparation af Landbohusene og haverne samt reparation af tøj m.v.

Kontaktpersoner er laugsmedlem Anna Puggaard, 3920 7244, anna.puggaard@mail.dk

 

Vikingelauget på Ravnebjerg

 

har sæde på Vikingemarkedspladsen Ravnebjerg, et undervisningsområde for skolebørn med huse og telte fra Vikingtid. Lauget arbejder med grubehuse, ovne, hegn og folde.

Kontaktpersoner er oldermand Leo Dyrkjær, leo_vedel(at)dyrkjaer.com og vikingemarkedspladsens koordinator Jutta Eberhards, 4648 0878.

 

 

Jernalderlauget i landsbyen Lethra

 

holder til i Jernalderlandsbyen fra Kristi fødsel. Lauget arbejder med huse, hegn, folde, redskaber og dragt- og skosyning. Medlemmerne søger oplysning om jernalderen i hverdag og fest.

Kontaktperson er Oldtidsområdets koordinator Laurent Mazet-Harhoff, 4642 4947, lma(at)lejre-center.dk .

 

 

Stenalderlauget på bopladsen Athra

 

Holder til på stenalderbopladsen fra ertebølletiden (5400 - 3900 år f.Kr.). Lauget arbejder med fremstilling, reparation og vedligeholdelse af hytter, klæder og andre genstande – naturligvis med de rette værktøjer: Flintknive og bennåle! Lauget er også med til at levendegøre bopladsen i sommerperioden ved at bebo hytterne.

Kontaktpersoner er Lilith G. C. Andersen, lilith_gca(at)hotmail.com (46363281) og Matteo Pilati, matteopilati(at)infinito.it

 

 

Smedelauget

 

har til huse i smedierne ved de Historiske Værksteder. Lauget arbejder med vedligehold af bygninger, faciliteter og værktøj og udbreder kendskabet til det gamle håndværk ved at dygtiggøre sig inden for faget.

Kontaktperson er Gunnar Gissel Nielsen gunnar.gissel(at)privat.dk 

Harpestrengs Havelaug

 

er et haveprojekt, som ligger tæt ved administrationsbygningen. Lauget arbejder med medicinske planter fra middelalder og man kan bistå med lugning af haver og information middelalder til de besøgende om brug af urter m.m.

Kontaktperson er Birgit Green b-green(at)digtele.dk 

Daglejerlauget

 

beskæftiger sig med hjælpearbejde generelt. F.eks. ved afvikling af store publikumsarrangementer som fortællefestivalen. Man kan også bistå med tilberedning af smagsprøver og bagværk fra oldtidens køkken til publikum. Hjælp til pasning af haver, stier og grønne områder er også velkommen.