Sankthans i Sagnlandet Lejre

Midsommer, magi og menneskeofring i Sagnlandet Lejre

Sankthansbål, solhvervsceremonier og menneskeofring er bare noget af det man kan opleve, når Sagnlandet Lejre fejrer sankthans som ingen andre.

 

 

Foråret har været forfrossent og ufrugtbart. Maj måned var den koldeste i 14 år, og Sagnlandets jernalderfolk frygter en dårlig høst, tomme vinterlagre og sultne munde.

 

Midsommersolhverv er deres sidste chance for at formilde frugtbarhedsguderne. Jernalderfolket skal ofre alt dyrebart fra mark og bord, selv det mest dyrebare af alt, et menneske.

 

Valget er faldet på den endnu intetanende mand, Asser, og rebet hænger klar i træet, i håbet om, at en dinglende mand er en offergave, der kan formilde de højere magter.

 

Assers sidste stund afslutter årets store sankthans-arrangement i Sagnlandet Lejre, men inden da, er der meget andet på programmet.

 

Fra kl. 16 - 21 kan alle gæster grille deres aftensmad i Båldalen. Man er velkommen til selv at medbringe maden, og cafekiosken sælger let mad og drikke samt et udvalg af pølser og snobrødsdej.

 

Klokken 20 bliver sankthansbålet tændt, og jernalderkoret synger for i midsommervisen, mens heksen futter af.

 

Bagefter synger koret den traditionsrige midsommersang i Sagnlandet, Lygtemandens sang, og de danseglade kan danse med i ring om bålet.

 

Når bålet er brændt ned, er Assers sidste time nær. Følg med jernalderfolket i deres fakkeloptog ned til offermosen. Jernalderfolket har brug for al den hjælp de kan få.

 

Alt efter hvor meget modstand Asser yder, bliver han ofret i mosen klokken 21.00.

 

Klokken 22 lukker Sagnlandet Lejre med ønsket om en god sommer, og det bliver det helt sikkert, hvis guderne ellers er tilfredse med Asser og midsommersolhvervets øvrige ofre.

 

 

 

 

 

 

Menneskeofre var skik i jernalderen. Det ved man fra fund af moselig som for eksempel Tollundmanden, der blev hængt og bagefter tilbragte over 2000 år i en mose, kun iført en skindhat, et bælte og med et reb om halsen. Nogle forskere mener, at jernalderens moselig blev ofret til guderne. Den romerske etnograf, Tacitus, beskrev for 2000 år siden, hvordan Nordens vilde barbarer ofrede mennesker til deres frugtbarhedsgudinde, Nerthus.