DRONNING MARGRETHE INDVIER VELKOMSTCENTER I SAGNLANDET LEJRE

Sagnlandet Lejres protektor, dronning Margrethe, har sagt ja til at indvi Sagnlandet Lejres nye velkomstcenter den 1. juni.

 

Pinsesolen kommer til at danse en ekstra gang i år i. Som dansegulv får solen en rød løber og som dansepartner en dronning.

Det er den fantastiske fortælling, der i år skal lyde anden pinsedag, den 1. juni fra klokken 11 til 14.

Dronning Margrethe, der er protektor for Sagnlandet Lejre, har nemlig sagt ja til at indvie det nye velkomstcenter og den nye skoletjenestebygning.

 

Dermed krones VELUX FONDENS, VILLUM KANN RASMUSSEN FONDENS og AUGUSTINUS FONDENS store donation på 51 millioner kroner med en velfortjent kongelig velsignelse.

 

Men det har været et lidt nervepirrende forløb at gå og vente på svaret fra kongehuset, indrømmer en glad, taknemmelig og lettet direktør, Lars Holten.

- Vi fik dronningens positive tilkendegivelse allerede sidste år, men den præcise dato fik vi først i marts, fordi en række statsbesøg skulle falde på plads, inden kongehuset havde en præcis dato for dronningens besøg i Sagnlandet Lejre, fortæller Lars Holten.

 

Romerkamp og Bjovulfkvad

Dronningens besøg falder på anden pinsedag, som har været en af direktørens ønskedage.

- Det er en perfekt dag, fordi Sagnlandet på en helligdag er fyldt med gæster, og fordi fortællefestivalen er i fuld gang, forklarer Lars Holten, som forventer, at dronningens besøg vil sætte mere fokus på netop den form for levende historiefortælling, der finder sted i Sagnlandet Lejre, som hvert år i pinsen er vært for Nordens største fortællefestival.

 

Men mest glad er han på Sagnlandet Lejres vegne.

- Dronningens besøg er en blåstempling af Sagnlandet Lejre og samtidig en anerkendelse af det store arbejde, som Sagnlandets venner og medarbejderne lægger i stedet, og den anerkendelse har de fortjent, siger Lars Holten.

 

Han er nu gået i gang med at planlægge den store dag, hvor alt skal klappe og fungere optimalt.

Detaljerne er ikke endeligt på plads, men dagen byder på taler, og ikke mindst underholdning.

Dronningen skal opleve fortællernes kunst og høre uddrag af Bjovulfkvadet, der om noget er Lejreegnens signatursagn. Hun får også smagsprøver på sommerens store formidlingstema, Varus og de tabte legioner, når Prindsens Hverving og de danske romere fra Cohors Cimbria opfører showkamp.

Musikken leveres af den historiske musikgruppe Gny, og så vil det vise sig, om dronningen tager sig en svingom med pinsesolen.

 

Indvielsen støttes økonomisk med 60.000 kroner af Lejre Kommune, idet Sagnlandet Lejre understøtter kommunens strategi om at være en attraktiv oplevelseskommune. Ligeledes støtter Region Sjælland indvielsen af Sagnlandet Lejres Velkomstcenter og skoletjenestebygning via 250.000 kroner til Sagnlandets nye formidlings og undervisningsprojekt, Krig og konflikt, som understøtter Region Sjællands kulturstrategi om udvikling af nye læringsformer og kulturtilbud for børn og unge.

 

For yderligere oplysninger kontakt:

Direktør Lars Holten Tlf. 4642 4940 / 2291 9081

PR og marketingskoordinator Henrik Schilling. Tlf: 4642 4941 / 2124 0487

 

 

Relevante links:

 

 

Hendes Majestæt Dronningen besøgte Sagnlandet Lejre i 2002 forud for at hun blev protektor i 2003. I den forbindelse overrakte pottemager Inger Hildebrandt et rekonstrueret lerkar fra jernalderen.
Ved sit besøg i 2002 blev Hendes Majestæt Dronningen introduceret til jernudvinding, som er et af de forskningsforsøg, der foregår i Sagnlandet Lejre.