FORSØGSCENTER BLIVER TIL SAGNLANDET LEJRE

Den 1. marts skifter Lejre Forsøgscenter navn til Sagnlandet lejre.

 

Om ganske kort tid kan man besøge Sagnlandet Lejre. Det land finder man lidt uden for byen Lejre nær Ledreborg Slot. Faktisk ligger Sagnlandet lige der, hvor Lejre Forsøgscenter ligger, og Sagnlandet er i virkeligheden Lejre Forsøgscenter, der nu skifter navn. Det sker officielt den 1. marts 2009.

 

Centret har længe ønsket sig et andet, mere mundret og appellerende navn, som taler til nutidens danskere og fungerer i en moderne verden.

- Mange mennesker, som ikke kender Lejre Forsøgscenter, får et billede af Risø på deres nethinder, og mange tror, vi er et sted, hvor forskere i hvide kitler udfører dyreforsøg. Flere andre forbinder udelukkende Lejre Forsøgscenter med skole og undervisning, fortæller Sagnlandets direktør Lars Holten.

Han påpeger, at det jo slet ikke harmonerer med at centret er en firestjernet attraktion, som også skaber familieoplevelser.

 

Nogle vil måske synes, at Lejre Forsøgscenters nye navn burde indeholde ord som oldtid, fortid, historie eller arkæologi, men disse ord er bevidst valgt fra, selvom de meget præcist beskriver, det der sker i centret.

Ordene er testet på en række forskellige fokusgrupper, og alle tests viser, at folk forbinder oldtid, fortid og historie med noget, der er støvet, kedeligt og passivt.

 

Det viser sig også, at 97 procent af gæsterne har lyst til at besøge centret igen og anbefale det til andre.

- Det er jo lidt af et paradoks. Når først folk har besøgt os, er mange ret begejstrede, men problemet er, at mange vælger os fra. De skræmmes væk, når de hører vores nuværende navn og ord som fortid og oldtid, siger Lars Holten, som derfor har valgt at gå helt andre veje, når det gælder navnet.

 

Et levende og aktivt sagnland

Et godt navn skal pirre folks nysgerrighed og skabe positive billeder og forestillinger inde i deres hoveder.

Det gjorde ordene sagn og sagnland, da de blev præsenteret for en række mennesker i forskellige fokusgrupper.

Fokusgruppedeltagerne forestiller sig et land langt væk; et land de kan tage på en rejse i og være fysisk aktive i.

De forestillede sig også en anden verden, de kan træde ind i; en verden åben for fantasien og med en levende mytologi.

- Og det er lige præcis en sådan verden befolket med farverige mennesker fra forskellige historiske tider, gæsterne kan finde i Sagnlandet Lejre, forklarer Lars Holten, om de universer og identiteter, der allerede i mange år har været en bærende del i forsøgscentrets levende formidling. De universer er vikingernes Ravnebjerg, Stenalderbopladsen Athra, jernalderlandsbyen Lethra og Krikkebjerghuses landbofolk.

Men Sagnlandet Lejre er mere end blot universer og spændende mennesker, det er også et land, der har fysiske grænser.

- Allerede nu bruger vi i høj grad landskabet og naturen i vores formidling, forklarer Lars Holten om det 43 hektar, store sagnland, der er lige så stort som Vatikanstaten i Rom.

 

En krog til virkeligheden

Der er ingen tvivl om, at Sagnland vækker folks nysgerrighed og appellerer langt mere end Lejre Forsøgscenter.

Men hvad med seriøsiteten og den forskningsbaserede saglighed, som centret har stået for i mere end 40 år, kan nogen spørge.

- Sagligheden, seriøsiteten og forskningen er der, hvor den altid har været. Den sidder lige i hjertet af Sagnlandet Lejre, og der bliver den, siger Lars Holten, som understreger, at forskningen fortsat er med i formålsparagraffen som Sagnlandets krog til virkeligheden og den væsentligste kilde til udviklingen fremover.

- Det er netop styrken ved Sagnlandet Lejre, at de verdener og mennesker, som gæsterne møder ikke er fri fantasi, men forankret i en fortid genskabt af arkæologer og historikere, forklarer Lars Holten.

 

Det giver Sagnlandet en uvurderlig autenticitet. Og det vil danske turister have. Det viser sig nemlig, at 70 procent af danskerne tillægger autenticitet betydning, når de tager på tur med familien. Samtidig synes 60 procent af danskerne, at det også skal være underholdende

- I Sagnlandet Lejre har vi netop autentisk underholdning med indhold, forklarer Lars Holten, som ikke frygter at blive glemt.

- Vi beholder stadig Lejre som del af vores nye navn og en bro til fortiden, siger han og glæder sig til at kunne byde de første gæster velkommen i Sagnlandet Lejre. Det sker den 1. maj.

 

For yderligere oplysninger kontakt:

Direktør Lars Holten Tlf. 4642 4940 / 2291 9081

PR og marketingskoordinator Henrik Schilling. Tlf: 4642 4941 / 2124 0487

 

Relevante links:

Sagnlandet Lejre som det ser ud lidt fra oven.
Stenalderjægeren Falke er en af Sagnlandet Lejres mange beboere, som hvert år giver danske børn og voksne gode ferieoplevelser